Bitumenes zsindelyfedések

Általános leírás

A bitumenes zsindely palaszórt felülettel ellátott bitumenes lemezből készülő, magastetők fedéséhez alkalmazható tetőfedő anyag, ami akár 15-90 fokos tetőhajlásszög esetén is alkalmazható. A bitumenes zsindelylapok pikkelyszerű elhelyezésével vízzáró tetőfedés alakítható ki, ezért a tetőfedés alá másodlagos szigetelésként alátétlemez elhelyezése szükséges. A bitumenes zsindely aljzathoz történő rögzítése szegezéssel, a lapok egymáshoz való rögzítése az aljzathoz rögzítő szegekkel és zsindelylapokon elhelyezett öntapadó felülettel történik.

A bitumenes zsindelyfedés aljzata

A bitumenes zsindelyfedést hézagmentes, szilárd aljzatszerkezetre kell készíteni. Az aljzat anyaga gyalulatlan 100-150 mm széles, legalább 24 mm vastag deszka vagy osb-lemez lehet. A OSB lapból készült aljzatok esetén a lapok vastagsága 85-90 cm szarufaköz esetén legalább 22 mm legyen. Az aljzatszerkezetnek teljesen száraznak és egyenletesnek kell lennie, a síkfogasság legfeljebb 2 mm lehet, kiálló részek, szálkák és göcsök nem megengedettek. A deszkákat legfeljebb 3 mm-es ütközőhézaggal kell fektetni. Javasolt nútféderes elemek alkalmazása. A deszkák, illetve az osb-lapok toldása csak szarufán lehet és kötésben készüljön, tehát szomszédos elemek toldása nem lehet egymás mellett. Az aljzat anyaga tűz és gomba elleni védelemmel ellátott legyen.

Beépített tetőtér esetén az aljzat alatt min. 5 cm magas kiszellőztetett légréteg alakítandó ki. Nem beépített tetőtér esetén az aljzat alatti teret kell átszellőztetetni.

A bitumenes zsindelyfedés rétegrendje

Az aljzatra először az alátétfedést kell elhelyezni. Az alátétfedés készülhet e célra gyártott bitumenes alátétlemezből, vagy műanyag fóliából. Az alátétfedésre kerül a bitumenes zsindely. Az előírt ráfedés biztosítja, hogy az elemek egymásra takarása miatt a tetőn mindenhol két réteg bitumenes lemez legyen az alátétlemez felett.

A szigetelés technológiája

A zsindelyfedés csak száraz időben végezhető, amikor a levegő és az aljzatok hőmérséklete is meghaladja a +5 ° C hőmérsékletet, és lehetőleg ne legyen magasabb, mint +30 ° C fok.

Az alátétfedés lemezeit fektetés előtt ki kell tekercselni, hogy kisimuljanak. Az alátétfedést az eresszel párhuzamosan, alulról felfelé kell elhelyezni, az aljzatra simítva, mindkét irányban 10-10 cm-es átlapolással, majd szegezéssel rögzíteni.

Az alátétlemezre a kitűzést (zsinórozást) követően kerül elhelyezésre a bitumenes zsindelyfedés, ugyancsak alulról felfelé elhelyezve. A bitumenes zsindelylapok egymástól az előírt távolságban kell elhelyezni, és szegekkel rögzíteni. A szegezés során a bitumenes zsindelyt úgy kell rögzíteni, hogy a szeg az alatta lévő zsindelylap felső szélét is rögzítse. A zsindelylapok levelei alján lévő öntapadó felületről a fóliát le kell húzni, majd a zsindelylapot az alatta lévő zsindely felületére kell nyomni. Alacsony hőmérséklet esetén a megfelelő tapadás érdekében szükség lehet a zsindelylapok forró levegővel történő megmelegítésére.

A kiszellőztetett légréteg beszellőzését az eresz alatt, a kiszellőzést a gerinc mentén kell biztosítani. A kiszellőzés történhet egyedi kialakítású szellőzőréssel, vagy szellőzőelemek elhelyezésével.

A bitumenes zsindelylapokat a felrakás előtt szét kell rakni, és ellenőrizni kell, hogy a színek egységesek-e és az elemek szabályosak-e. Az ellenőrzést a tetőre való felhelyezéskor három soronként meg kell ismételni. Egy tetőre csak egy gyártásból származó, azaz azonos dátummal gyártott bitumenes zsindely alkalmazható. A gyártási idő a tekercseken lévő szalagon található dátum alapján ellenőrizendő!

A tető átadása előtt zsindelylaponként ellenőrizni kell a bitumenes zsindely megfelelő letapadását. Abban az esetben, ha ez nem megfelelő, azaz a ragasztócsík, illetve öntapadó bitumenes zsindelyek esetén az öntapadó felület nem ragadt össze az alatta lévő zsindelylappal,  akkor a lapok leragasztást meleg levegős berendezéssel, vagy bitumenes hidegragasztóval utólagosan, még a tető átadása előtt biztosítani kell.

Hasznos tudnivalók

A tetőfedés alatti átszellőztetés

– csökkenti a tetőszerkezet, és a tetőfedés aljzatának nedvességtartalmát,

– csökkenti a tetőfedés és a tetőtér hőmérsékletét a nyári napsütés okozta felmelegedéskor,

– egyenletes hőmérsékletet biztosít, többek közt a téli, eresz környéki jegesedés elkerülése érdekében.

Az előírások be nem tartása esetén a termékre vonatkozó garancia nem érvényesíthető!

Tűzvédelem, munkavédelem és biztonságtechnika

A tetőfelületen csak alátét teherelosztó létrával történhet a munkavégzés. A munkát végző dolgozó biztonságos kikötéséről, leesés elleni védelméről, munkavédelmi felszereléséről gondoskodni kell. A tűzvédelmi előírások mind a kivitelezéskor (pl. gázláng használata, gázpalack tárolása), mind pedig a felújított tetőszerkezetre, tetőfedésre vonatkozóan betartandók.

További információért és részletes leírásért keresse műszaki útmutatónkat !